News
Akrap: Ukrajina neće biti sama, naći će se način kako izbjeći mađarski veto
20 Jan 2024 10:39:00 PM
299 views
Gordan Akrap sa Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" gostovao je u Dnevniku HTV-a te komentirao zaoštravanje geopolitičke situacije u svijetu.

Od kad je počeo rat u Ukrajini zemlje blizu Rusije pribojavaju se širenja sukoba, glasovi upozorenja su sve jači, donedavni zapovjednik nizozemskih oružanih snaga rekao je i da država i stanovništvo trebaju biti spremni za rat s Rusijom.

"Jasno je da ta strategija treba biti pobijeđena"

Gordan Akrap je naglasio da je realnost ono što se događa na terenu.

- Finska se svakodnevno suočava s povećanjem ilegalnih migranata koje pripadnici ruske obavještajne zajednice pokušavaju prokrijumčariti u Finsku kroz šumske puteljke uz korištenje besposadnih letjelica za praćenje finskih obrambenih kapaciteta. Ako ne dođe do pobjede nad ruskom velikom strategijom koja se očitava u snažnom širenju prema Ukrajini, Baltiku, srednjoj i južnoj Europi, kao i izazivanje krize na drugim područjima, jasno je da ta strategija treba biti pobijeđena ili ćemo se u doglednoj budućnosti suočiti sa znatno ozbiljnijim izazovima u središtu Europe, rekao je.

Mađarska i SAD

Akrap smatra kako Ukrajina neće biti prepuštena sama sebi.  

- Za Mađarsku se pokazalo da će se naći način kako će se izbjeći donošenje mađarskog veta, a da će Republikanci i Demokrati naći zajednički jezik jer im je to u interesu. Predsjednički izbori koji su ove godine mogu biti jedina prepreka, a Demokrati imaju monopol na pružanje pomoći Ukrajini. Republikanci su rekli da ako dođu na vlast, da su spremni pomoći Ukrajini, rekao je.

Istaknuo je kako Srbija i dalje širi destabilizaciju i nesigurnost u susjednim državama.

- Hrvatska treba pojačati svoje aktivnosti na području zaštite, stabilnosti i sigurnosti, prvenstveno Bosne i Hercegovine, interesa hrvatskog naroda, uključujući energetsku neovisnost. Imamo pravo utjecati na stabilizaciju, razvoj i demokratizaciju Zapadnog Balkana kako bi se približili euroatlantskim integracijama, rekao je.   

Jačanje sigurnosne strukture


Komentirao je i mogućnost uvođenja obveznog služenja vojnog roka.

- Jačanje sigurnosne strukture, strategije, svijesti i sposobnosti u svakom slučaju je nužnost koja je potrebna ne samo Hrvatskoj, nego Europskoj uniji i NATO savezu. Moramo razviti sposobnost odvraćanja, ne da nam se dogodi agresija, pa da se onda organiziramo. Trebamo stvoriti mogućnost da protivnik koji se usudi napasti Hrvatsku ili bilo koju saveznicu NATO-a, od toga odustane u ranim fazama, zaključio je.




Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors