News
Akrap: Rusi su svjesni da gube, nema govora o preokretu. Ovime pokazuju mišiće vlastitoj publici
10 Oct 2022 03:33:00 PM
453 views
Komentirajući masovne ruske napade na ukrajinske gradove, sigurnosni stručnjak i vojni analitičar Gordan Akrap ocjenjuje da ti napadi neće donijeti preokret u rusku korist u ratu koji se pretvara u ruski vojni poraz.

"Nema govora o prekretu. Ovi napadi pokazuju da su i Rusi svjesni da gube i da zato sada pokreću masovne napade na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu. Ovdje je riječ o pokušaju pokazivanja mišića vlastitoj publici, kojoj sada mogu reći da su raketirali ured predsjednika Zelenskog, sjedište njihove obavještajne službe i oružanih snaga", ocjenjuje Akrap i dodaje su u Moskvi očito shvatili da im nije pametno stalno prijetiti upotrebom nuklearnog oružja. Akrap objašnjava kako se tu zapravo radilo o rizicima, a ne neposrednim prijetnjama upotrebom nuklearnog oružja, praveći pritom razliku između rizika i prijetnje. Naime, dok je rizik samo mogućnost da će se nešto dogoditi, prijetnja je neposredna opasnost da će se to i dogoditi, a u skladu s tom distinkcijom trebalo je tumačiti i ruske izjave o nuklearnom oružju, što je NATO, kako kaže, tako i tumačio.

"Ovi napadi svakako će imati utjecaja na pokušaje homogenizacije Rusije, a istodobno će pokazati Zapadu da je pomaganje Ukrajini bilo ispravno, homogenizirajući Ukrajince i njihove obrambene sposobnosti. Napadi će dodatno motivirati Ukrajince da požure i što prije oslobode sve veća područja Ukrajine, kako bi imali što bolju pregovaračku poziciju na budućim pregovorima", naglašava Akrap, koji potvrđuje da se Putinov osvetnički napad na ukrajinske gradove može usporediti s očajničkim raketnim napadom vođe srpske pobune u Hrvatskoj Mile Martića na Zagreb nakon oslobađanja Zapadne Slavonije, iako, naravno, postoji ogromna razlika u intenzitetu tih dvaju napada. Putin pokušava odgovoriti na vojne neuspjehe i kadrovskim promjenama. Tako je zapovjedništvo "specijalne vojne operacije", kako u Moskvi nazivaju Putinov neoimperijalni rat protiv Ukrajine, preuzeo je general Sergej Surovikin, koji se "proslavio" brutalnim raketnim udarima ruskih zračnih snaga u Siriji, iza kojih je ostajao velik broj civilnih žrtava, što je vjerojatno znak da će i rat u Ukrajini postati brutalniji i krvaviji, o čemu svjedoče i jučerašnji krvavi napadi na ukrajinske gradove. Međutim, Akrap smatra kako se ratovi u Ukrajini i Siriji ne mogu samo tako uspoređivati, s obzirom na to da je ipak riječ o dva potpuno različita rata, koji se odvijaju u posve različitim okolnostima. "Sirija je bila jedno, a Ukrajina je nešto posve drugo", napominje ugledni analitičar.



 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors