News
Gordan Akrap: RH se ne treba brinuti hoće li nam Rusi zamjeriti
21 Sep 2022 10:54:00 AM
475 views
Na prvim crtama u Doneckoj oblasti ukrajinske vojne snage koriste topove M-46 130 mm koje je ukrajinskoj vojsci isporučila Hrvatska.

Ovu informaciju moglo se vidjeti na Twitter profilu Ukraine Weapons Tracker, koji prati korištenje oružja u ratu u Ukrajini. Izvijestili su kako slike koje je objavila agencija ukrajinskog ministarstva obrane svjedoče o tome da su topovi M-46 130 mm koje je Hrvatska donirala Ukrajini već u upotrebi na prvoj crti u Donecku.

Istovremeno ARMIJAINFORM, informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane, objavila je izvještaj s prve crte u Doneckoj oblasti.

Kako su objavili, položaji topničke jedinice, jedne od mehaniziranih brigada u toj oblasti, nalaze se na udaljenosti od 8 do 10 kilometara od neprijatelja i topom M-46 gađali su ruske mete.

ZNATNE KOLIČINE STRELJIVA
"Nedavno isporučene hrvatske topove M-46 130 mm ukrajinska vojska već koristi na prvim crtama u Doneckoj oblasti. Zajedno s topovima M-46 ukrajinska vojska dobila je i značajnu količinu streljiva. Na ovim slikama možemo vidjeti hrvatske OF-482M HE projektile", navodi se na Twitter profilu.

Ova informacija, koliko god nekima može biti iznenađujuća, toliko to zapravo i nije, jer se zna da Hrvatska, kao i ostale saveznice NATO-saveza, aktivno sudjeluje u naoružavanju ukrajinske vojske, odnosno doniranju vojne pomoći Ukrajini.

Hrvatska je najviše donirala pješačko naoružanje i vojnu opremu u vrijednosti koja je do svibnja bila oko 20 milijuna eura. Naime, u svibnju je Institut za svjetsku ekonomiju (IWF) iz Kiela proveo istraživanje koje zemlje i koliko oružja šalju Ukrajini. Na toj listi 31 države svijeta Hrvatska je zauzela 19. mjesto s oko 20 milijuna eura vrijednosti u oružju i opremi.

Je li dobro da se otvoreno hvalimo slanjem oružja Ukrajini i da se "busamo u prsa" kako smo mi, eto, poslali oružje napadnutoj državi koja se brani od ruske agresije, tek ćemo vidjeti u budućnosti. Svakako, rat u Ukrajini jednom mora završiti, to će se dogoditi prije ili poslije, a tada će vrlo vjerojatno mnogi europski i svjetski čelnici odlaziti ovom Putinu ili nekom novom ruskom Putinu od kojega će tražiti dobre diplomatske odnose, trgovinsku razmjenu i tko zna što još.

NA SVA USTA
- Mišljenja sam da se ne trebamo otvoreno i javno hvaliti kako smo Ukrajini poslali ili donirali naoružanje. Nepotrebno mašemo crvenom krpom Rusima ispred očiju i mislim da nas se gura negdje gdje to nije potrebno - kazao nam je general zbora Pavao Miljavac, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH, bivši ministar obrane i bivši saborski zastupnik.

- Ako želimo pomoći ukrajinskoj vojsci u naoružanju, a očigledno želimo, onda to treba napraviti preko humanitarne pomoći, a ne na sva usta govoriti kako smo poslali oružje.

Mi smo u Domovinskom ratu dobili, odnosno kupili puno naoružanja od Ukrajine. Međutim, oni se time nisu javno hvalili, sve se to radilo u tajnosti. Na ovaj način se zamjeramo jednoj strani, a sve se to moglo izbjeći da se radilo u tajnosti.

Očigledno, kada se doniralo oružje Ukrajini i izalazilo u javnost s takvim informacijama, radilo se o političkoj odluci jer tako nešto nije mogla samostalno napraviti neka tvrtka koja u RH proizvodi oružje.

Kada su u pitanju nove fotografije hrvatskog oružja s doneckog područja, ne mogu ih komentirati, jer ne znam o čemu se radi - kazao nam je general Miljavac.

Da se, kada je u pitanju javno obznanjivanje doniranja oružja Ukrajini, radi o političkoj, i to dobroj odluci, mišljenja je doc. Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i docent na Sveučilištu Sjever.

ODGOVORNA ČLANICA
- To je politička odluka da se javno obznani da Hrvatska pomaže naoružanjem ukrajinskoj vojsci. Da kojim slučajem RH to radi sama, odnosno da samo ona pomaže naoružanjem Ukrajincima, onda bi bilo u redu da to ostane tajna.

Međutim, RH je dio NATO sustava, mi smo zemlja saveznica, a to je kudikamo više nego kada je u pitanju EU, gdje smo zemlja članica. Kada je neka zemlja saveznica, to je puno veća razina nego kada je ona članica neke organizacije. Saveznici se brinu o "svojim" zemljama i NATO bi nama u trenutku potrebe bezuvjetno pomogao.

Ovakva naša odgovornost proizlazi iz naše povijesti, jer jako dobro znamo što smo prolazili u Domovinskom ratu zbog srbijanske agresije, a ovakvim načinom pokazujemo i da smo odgovorna članica NATO-a, smatra Akrap.

Gordan Akrap kaže da se RH ne treba brinuti hoće li nam Rusi zamjeriti na ovakvom ponašanju, odnosno otvorenoj podršci ukrajinskom narodu.

- Neće se oni usuditi zamjeriti, jer ako bi pokušali nešto protiv Hrvatske, direktno bi pokušali protiv NATO saveza. Mišljenja sam da će doći do promjene sustava u Rusiji i da više neće biti Putina, da će doći europeizam i mi ne trebamo razmišljati o tome hoće li nam Rusi zamjeriti.

DAVNA ISPORUKA?
Akrap je istaknuo da ruska moć upletanja u unutrašnje stvari nekih država slabi, ali da i dalje imaju snažne instrumente za političke odnose u nekim državama.

- Oni se i sada upleću i pokušavaju upletati u unutrašnjopolitičke odnose nekih država, pa se tako pokušavaju upletati i u naše unutarnje stvari, odnosno politiku. Mi jednostavno trebamo voditi računa o sebi, o svojim saveznicima i ja ne vidim nikakav problem u tome da se javno kaže i da damo do znanja kako RH naoružanjem pomaže Ukrajini - istaknuo je doc. Gordan Akrap.

Za mišljenje smo upitali i politologa dr. Branimira Vidmarovića.

- Ne znam točno o kojemu se oružju radi. No postoji mogućnost da se radi o oružju koje je prije isporučeno Ukrajini, možda još 2014. godine, kada je započela ruska agresija. Naime, da se radi o novoj isporuci, uvjerenja sam da bi se naš premijer Andrej Plenković javno pohvalio tom isporukom, odnosno obavijestio javnost da se oružje šalje.

U ovoj situaciji kakva je sada u Ukrajini, ali i u geopolitičkim odnosima u svijetu, više se nema što skrivati.

Ne smatram da će to što Hrvatska isporučuje oružje Ukrajini pokvariti odnose RH s Rusijom, jer su ti odnosi ruskom agresijom na Ukrajinu odavno narušeni, budući da smo članica EU-a i NATO saveza. Stoga, ako smo odlučili slati oružje Ukrajini, šaljimo ga - zaključio je dr. Branimir Vidmarović.

 




Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors