News
Gordan Akrap: “Cjepivo je strateško oružje, a ide onom tko ima više novaca”
01 Feb 2021 01:22:00 PM
1244 views
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap u ponedjeljak je u emisiji ‘Novi Dan’ N1 televizije komentirao situaciju oko krize s cjepivom. Smatra da je rat oko cjepiva zapravo politička igra u kojoj cjepivo prvenstveno ide zemljama koje ponude više novaca.

“EU je pod vodstvom i Hrvatske i Njemačke dogovorila da neće biti preglasavanja i da će Unija nastupiti zajednički. Uložila je puno znanja, novaca i vremena za testiranje cjepiva. U pozadini, velike su kompanije pokrenule ples oko novaca i okrenule proizvodni program onom tko ima više”, rekao je Akrap te istaknuo kako SAD ima preko 15 milijuna doza cjepiva koje još nisu iskoristili, dok su Izrael i UAE procijepili veći dio stanovništva.

Ističe kako je cjepivo u ovom trenutku strateško oružje u borbi protiv virusa, ali će nestašica vladati još sigurno idućih šest do osam mjeseci jer se u kratkom periodu ne može proizvesti cjepiva koliko je potrebno.

“Sve što se događa pokazuje da treba odgovorno pristupiti svim izazovima s kojima se suočavamo”, rekao je Akrap te istaknuo kako su kod nas mjere znatno relaksiranije od, primjerice, Austrije u kojoj vlada zabrana kretanja i policijski sat.

Smatra kako su i bogate države u Europi, poput Njemačke i Francuske mogle osigurati dovoljno cjepiva, no politika EU-a u ovom je slučaju ipak zaključila kako je zajedništvo vrjednije.

Napomenuo je i kako zajednička politika EU-a pokazuje puno dobrih rezultata, ali i nedostataka jer kao grupa od 27 država odluke donosi sporije te istaknuo kako je Europa ‘prostor zdravih i sigurnih uvjeta za rad’, što dokazuju i brojni migranti koji se kreću prema Europi.

Akrap je istaknuo kako je uzimanje ruskog cjepiva pitanje odluke Europske Unije, a da se Hrvatska kao dio Unije treba ponašati kao partner, s obzirom na to da je Vlada Republike Hrvatske dobro pozicionirana u Bruxellesu.

“Imate reakciju nekog novog nacionalizam, vidi se da cjepivo spašava ljude i to je postalo izvor brojnih problema”, zaključio je Gordan Akrap.

 


Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors