News
Kratko i jasno: Gordan Akrap - Sigurnosnih izazova bit će sve više
05 Jan 2020 02:46:00 PM
2259 views
Što možemo očekivati i na koje opasnosti i sigurnosne ugroze moramo obratiti pozornost u novoj 2020., za Magazin je pojasnio dr. sc. Gordan Akrap, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.
Kako će izbori u SAD-u utjecati na stanje u svijetu u 2020.?

- Izborna kampanja i izbori u SAD-u koji će se održati 3.11.2020., bitno će utjecati na sigurnosne, političke, gospodarske procese u svijetu tijekom 2020. i 2021., ovisno o rezultatu izbora. Sasvim sigurno ponovno će doći do pokušaja hibridnih djelovanja prema izbornom tijelu u SAD-u. Međutim, sigurnosni sustav spreman je za suočavanje s većinom pojavnih oblika hibridnih prijetnji. Iako je pokrenut, teško je očekivati da će uistinu doći do izglasavanja opoziva predsjednikaTrumpa.

Hoće li zbog Brexita doći do zaoštravanja odnosa u Europskoj uniji i na britanskom otoku?

- Brexit će se konačno dogoditi, a u UK-u i dalje će se voditi snažni unutarnji sukobi oko vlastite budućnosti i nije isključeno zaoštravanje političkih odnosa s vlastima u Škotskoj te povratka krizne situacije na irskom otoku.

Redefiniranjem političkih odnosa u Siriji i na Levantu doći će do povratka u Europu većeg broja osoba povezanih s ISIL-om. Hoće li to poremetiti postojeće odnose?

- Unutar zemalja članica EU-a postoji povećana mogućnost pojave protucionističkih djelovanja kao posljedica dolaska većeg broja izbjeglica iz država i kultura koje nisu u prijateljskim odnosima s Izraelom. Zbog toga može doći do jačanja neželjenih ideja unutar političkih procesa kao odgovora na takva negativna djelovanja.

Bliski istok već je desetljećima u ratu. Kakvi će biti odnosi i što će sve utjecati na zaraćene strane u 2020.?

- Područje Bliskog istoka ostat će u stanju stalnih sukoba i previranja, a možda i ratova. Poseban problem koji prijeti daljnjoj eskalaciji sukoba jest nestabilna politička situacija u Izraelu, jačanje utjecaja Irana koji će pokušati iskoristiti nezavršen izborni proces u Izraelu, intenziviranje oružanih sukoba na arapskom poluotoku te otvorena pitanja oko političkih, kulturnih, društvenih i sigurnosnih transformacija Saudijske Arabije.

Hibridni ratovi svojevrsna su nadopuna diplomatskim, a terenska priprema stvarnim oružanim sukobima. Što će sve biti cilj takvih djelovanja u 2020.?

- Može se očekivati da će 2020. biti godina u kojoj će dominirati vođenje hibridnih i posredničkih (proxy) sukoba i ratova, u kojoj će se hibridne prijetnje koristiti kao moćan instrument nametanja vlastite volje napadnutima te da će kritična infrastruktura, posebno informacijsko-komunikacijska, vodno-prehrambena i energetska, biti prve na udaru brojnih sigurnosnih izazova.

 

(Dario Majetić, Glas Slavonije)

 


Pročitajte originalni članak na portalu Glas Slavonije 


 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors