News
U tijeku je krvava borba za tržište - vratit će se diplomati (U mreži prvog, HRT)
27 Mar 2019 02:43:00 PM
1958 views
Što znači protjerivanje ruskih diplomata iz SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Unije mređu kojima je i Hrvatska? Kako će to utjecati na hrvatsko-ruske odnose? Je li slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta povod ili samo okidač za ovakve sankcije? O tome su u Mreži Prvog govorili Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, profesor Branko Caratan i komentator HRT-a Tihomir Vinković

Novi hladnoratovski sukob je malo preteška riječ, smatra prof. Branko Caratan. U pitanju su napetosti, ali ne one vezane za velike političke ambicije i nametanja sustava vrijednosti - nego o podjeli tržišta. "Postoji i situacija u EU-u koja je mogla demonstrirati jedinstvo, s obzirom na Brexit, ali i u hrvatsko-slovenskom sporu. Proglašavanje diplomata 'personom non grata' je", smatra Caratan - simbolična gesta i diplomatska poruka izražavanja nezadovoljstva kao izraz jedinstvene odluke članica EU-a. "Radi se o epizodi u odnosima Zapada i Rusije koji su se pogoršali onog trenutka kada se Rusija na političku scenu vratila na kao velika sila", naglasio je. "Rusija nema ideološke pretenzije, vodi se krvava bitka tko će zahvatiti neko tržište, a tu je u igri i Hrvatska koja s jedne strane prima ruski plin, a s druge strane gradi LNG i miješaju se ruski i američki utjecaji", kazao je Caratan. 

Gordan Akrap smatra kako su danas energetske politike sve više u funkciji nametanja vlastite volje drugima. "Mi smo u vremenu sukoba hibridnih i informacijskih ratovanja. Europska unija zabrinuta je zbog razine utjecaja Rusije na predsjedničke izbore u SAD-u, ali i na referendum o Brexitu", dodao je. Čin protjerivanja jest simboličan, ali pokazuje jedinstvo zemalja koje to rade, smatra. Naglasio je kako je povijest sigurnosnih britansko-ruskih odnosa opterećena brojnim otvorenim pitanjima. 

Tihomir Vinković smatra kako smo u hladnom ratu još od ukrajinske krize, otkad je Rusija pod sankcijama. Napomenuo je kako je u ovom slučaju SAD protjerao tri puta više diplomata od Britanije. Osim toga, EU nije pokazao jedinstvo, Irska će pričekati, Austrija čuva neutralnost, a Bugarska nije reagirala.  

"Hrvatsko-ruskim odnosima ovo je stanovita smetnja, vjerojatno će biti malo odgođen posjet Vladimira Putina Hrvatskoj. I s jedne i druge strane postoji interes za razvoj ekonomskih odnosa", kazao je Caratan. Akrap se nada da će Hrvatska nastaviti biti odgovorna članica EU-a i NATO-a te da će pričekati rezultate analize napada u Britaniji. Ako iza trovanja stoje kriminalne grupe, onda znači da imamo ozbiljan problem, kazao je. "Rusija će rutinski odgovoriti na protjerivanje diplomata i to ne bi trebalo narušiti naše odnose", kazao je Vinković. "Vratit će se diplomati, čak će i broj ostati isti što se tiče Hrvatske", zaključak je emisije.

 

 

Gallery / Galerija slika

Sponsors