News
‘Plenković ne griješi kada upozorava da je Hrvatska izložena hibridnom djelovanju’ (nacional.hr)
16 Mar 2019 02:36:00 PM
1560 views

U povodu predstojećeg trećeg Zagrebačkog sigurnosnog foruma, koji će se održati 16. i 17. ožujka u Zagrebu, razgovarali smo s jednim od njegovih glavnih organizatora, dr. Gordanom Akrapom, 52-godišnjim sigurnosnim stručnjakom iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba u Zagrebu. Gordan Akrap diplomirao je na zagrebačkom FER-u u području medicinske elektronike, a doktorirao je na temi iz informacijskih i komunikacijskih znanosti pod mentorstvom Miroslava Tuđmana. Nakon što je kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu, značajan dio svoje karijere proveo je u državnoj službi, najvećim dijelom u hrvatskim oružanim snagama, a 7 godina bio je u hrvatskim diplomatskim misijama na mandatima u Njemačkoj: u Berlinu i Münchenu. U siječnju prošle godine s 11 svojih kolega osnovao je u Zagrebu Institut za istraživanje hibridnih sukoba. 

Pojam “hibridni sukob” ušao je i u hrvatski politički i medijski prostor nakon izjava premijera Andreja Plenkovića, kao i potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, koji su zaključili da su bili izloženi hibridnom djelovanju.


NACIONAL: Kako se uopće pojavila ideja o osnivanju Instituta za istraživanje hibridnih sukoba?

Nas dvanaestero osnivača Instituta kao udruge građana osjetili smo potrebu za osnivanjem takve institucije zbog ukazivanja na probleme suvremenih sigurnosnih izazova. Riječ je o ljudima uglavnom s ozbiljnim iskustvom djelovanja u hrvatskom izvještajno-sigurnosnom sustavu. Cilj i smisao našega djelovanja je senzibiliziranje javnosti o suvremenim sigurnosnim izazovima pa smo tako počeli svake godine u ožujku organizirati Zagrebački sigurnosni forum. Na skup se odazivaju brojni poznati stručnjaci iz inozemstva kojima je u fokusu poslovnog i znanstvenog rada suočavanje s prijetnjama iz domene hibridnih sukoba, najviše iz cyber i energetske sigurnosti.

Sa zagrebačkih sigurnosnih foruma objavljujemo znanstvene i stručne članke u našem časopisu koji izdajemo na engleskom jeziku…

 

 

Gallery / Galerija slika

Sponsors