News
Akrap u Dnevniku: Stanje u regiji izazovno za Hrvatsku i druge zemlje
26 Sep 2021 08:03:00 PM
803 views
Što su u ovom trenutku ključni sigurnosni izazovi za Hrvatsku i zna li se sigurnosni sustav s njima nositi, pitanje je koje se postavlja nakon što je SOA objavila izvješće o stanju u prošloj i ovoj godini.

- Sigurnost internetskog odnosno digitalnog prostora jedno je od ključnih pitanja što se tiče sigurnosti. Brojne su dezinformacije koje negativno utječu na sve slojeve društva. Potiču podjele, negativnu reakciju sustava na upravljanje krizama. Ono što se također spominje u izvješću su ozbiljne prijetnje velikosrpskog agresivnog ekstremizma i velikobošnjačkog ekstremizma, a što prijeti i EU-u i NATO-u. Tu je i pitanje migracija, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Puno je i dezinformacija vezano uz pandemiju, što ljude potiče na otpor prema cijepljenju. Kako se s time boriti, a s obzirom na to da je cijepljenje trenutno jedini put za kakvu-takvu kontrolu pandemije.

- RH je dobro upravljala krizom i radila je dobro strateško komuniciranje po tom pitanju. Bez educiranih i informiranih građana teško je očekivati učinkovit odgovor. Treba tražiti nacionalni konsenzus svih političkih stranaka, a to bi trebali raditi Vlada i Sabor, dodaje Akrap.

Zatim se osvrnuo i na situaciju u regiji.

- Stanje je vrlo složeno, zahtjevno i izazovno za Hrvatsku, ali i za druge države te samu Uniju. Kada pogledate što se događa u BiH i u Crnoj Gori, jasno je da RH mora pozorno pratiti sve te aktivnosti te istinito informirati svoje partnere u EU-u.

Kaže da je važno i pitanje potrage za nestalima u Domovinskom ratu.

- Hrvatska traži više od 1800 nestalih državljana, Srbija mora uložiti sve svoje napore da pomogne Hrvatskoj.

Državno sponzorirani kibernetički napadi sve su češći, bilo ih je 12 u prošloj godini.

- Sigurnost digitalnog prostora jedna je od ključnih stvari u definiranju budućih stavki oko nacionalne i domovinske sigurnosti. Sve više se toga događa u kibernetičkom prostoru, dodaje Gordan Akrap. 

 


 

 



 

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors