News
Sigurnosni izazovi s kojima se svijet suočava
04 Sep 2021 08:10:00 AM
932 views
Prvi izazov nakon što su talibani preuzeli vlast - novi je migrantski val.

- Problemi i izazovi se trebaju rješavati tamo gdje nastaju, a u ovom trenutku to su Afganistan i susjedne države, kao što su Kina, Iran, Turska i Rusija, na način da pokušavaju definirati razvoj svojih i budućih interesa na tom području da spriječe preljevanje krize na njihova područja, rekao je Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

Europska unija sada treba, uz ekonomsku, postati i strateška sila, smatra bivši europarlamentarac.

- Treba stvoriti situaciju u kojoj sve članice, i velike i male, imaju jednaku kvalitetu osiguranja. Moramo to učiniti sami, unutar NATO-a, ali uzimajući u obzir da samo zajedno možemo ojačati NATO i prevladati manjak vjerodostojnosti koji su Amerikanci stvorili, rekao je Elmar Brook, bivši visoki predstavnik Vijeća Europske unije za vanjske poslove.

Važno oružje u ratu - internet s pomoću kojeg je svaka strana širila svoju ideologiju. Glavna tema foruma zato su - hibridne prijetnje i lažne vijesti. Pojmovi na koje se odmahuje rukom, a zbog kojih je u našem susjedstvu došlo do destabilizacije Crne Gore, tvrdi crnogorski analitičar.

- Širenje tenzija, širenje međuetničke mržnje, koja je postaknuta trashodno putem interneta na društvenim mrežama, aktivacijom različitih fabrika trolova u Crnoj Gori, tenzije su vještački podignute do nivoa usijanja, kaže Ljubomir Filipović, analitičar, Crna gora.

Pa nisu bezazlene. Uz djelovanje sigurnosnih službi važna je i edukacija.

- Važno je uključiti društvo kako bismo se mogli suočiti s različitim vijestima. Treba znati kako istražiti izvore, odakle dolaze, tko je autor, ima li manipulacija fotografijama, a za to je najvažnije obrazovanje, rekao je dr. Johannes Gold, KAS Berlin.

Ali i europska mreža suradnje u kojoj bi sigurnosne i obavještajne agencije država zajednički odgovarale na izazove.



Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors