News
Samo ludi i pokvareni ljudi mogu sada dijeliti dezinformacije. U kaosu i neredu ne vladaju najpametniji nego najglasniji
20 Mar 2020 10:37:00 PM
2418 views
O dezinformacijama koje se u jeku pandemije koronavirusa šire društvenim mrežama, njihovim vrstama i razlozima puštanja u javnost te tome tko bi mogao stajati iza njih razgovaramo s dr. sc. Gordanom Akrapom, predsjednikom Instituta za hibridne ratove 


Društvenim mrežama upravo kruži zlonamjerna poruka o tome kako se u Hrvatskoj prate građani koji krše samoizolaciju te se traže osobni podaci prekršitelja. To je tek jedna u nizu lažnih vijesti i dezinformacija vezanih uz pandemiju koronavirusa koje ovih dana kolaju svijetom. Tko su autori ovih poruka, kako ih i zašto šire, pitamo dr. sc. Gordana Akrapa, stručnjaka za informacijske znanosti i komunikologiju. Diplomirao je na FER-u i doktorirao na Odsjeku za informacijske znanosti i komunikologiju Filozofskog fakulteta na temu informacijskih strategija i operacija u oblikovanju javnog znanja. Danas je predsjednik Instituta za hibridne ratove.

Sve društvene mreže našle su se posljednjih dana na udaru kritika, eto o WhatsAppu se govori kao o leglu iz kojeg se svijetom nekontrolirano šire lažne vijesti i panika...

Točno. Europska unija i NATO prije nekoliko dana od društvenih mreža zatražili su da pokrenu procedure pročišćavanja brojnih dezinformacija koje se šire po istom obrascu kako su svojedobno razne lažne vijesti plasirane uoči američkih i francuskih predsjedničkih izbora ili britanskog referenduma. Donesena su određena pravila, pokrenute procedure i aktivirani određeni algoritmi. Međutim ni to ne jamči da će se tako zaustaviti sve te dezinformacije koje kolaju mrežama.

Zašto je tako teško zaustaviti kolanje dezinformacija? U čemu je problem društvenih mreža?

Kolanje vijesti teško je zaustaviti, no raznim su mjerama barem otkriveni različiti web i online mediji s prikrivenom strukturom vlasništva, koji nesmiljeno ponavljaju i međusobno razmjenjuju vijesti dezinformacijskog sadržaja i potom ih šalju kroz grupe na WhatsAppu. I to ide jako brzo. U samo deset minuta prikupio sam informacije gotovo istog sadržaja iz cijelog svijeta, od Njemačke do Izraela. Istovremeno kolanje istih informacija na različitim jezicima, to ne može biti slučajnost.



Lažne vijesti o policiji ne šire se samo Hrvatskom. Najavu da se u Berlinu uvodi policijski sat vlasti su morale demantirati
Izvor: Screenshot / Autor: N.N.

Tko uopće stoji iza takvog širenja lažnih vijesti, tko su glavni sumnjivci i koji ih motivi pokreću?


Teško je reći tko stoji iza toga, jer ćete preko WhatsAppa teško doći do primarnih pošiljatelja informacija. Nije problem utvrditi tko stoji iza informacije objavljene u nekom mediju jer ćete već nakon treće iteracije doći do toga da je izvor informacije Sputnjik ili Ukraina.ru ili s njima povezani mediji kojima su izvorište informacija ti proruski mediji.


'Nije teško pretpostaviti da je većina lažnih informacija dobro koordinirana i usmjerena'
Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

 

 

Naravno, ne kažem da iza toga stoji država, ali činjenica je da imate izuzetno velik broj dezinformacija istovremeno plasiranih u medijski prostor, i to na različitim jezicima, od mandarinskog, preko armenskog i iranskog, do arapskog ili farsija, i da svi oni uglavnom prevode i ciljano šire ono što objavljuje Sputnjik.

Na stranici Zagreb security foruma nedavno ste objavili i analizu dezinformacija koje kolaju internetom, vezanu uz pojavu i širenje koronavirusa...

Postoji nekoliko grupa dezinformacija iz različitih tematskih područja. Prva je bila vezana uz ideju da su virus razvili Amerikanci te da ih pripadnici njihovih oružanih snaga namjerno šire po Kini kako bi suzbili njenu političku, vojnu i gospodarsku moć.

Zatim se tvrdilo da je genetska struktura virusa posebno prilagođena kako bi naštetila samo Kinezima. Onda su mediji, povezani s britanskim medijima koji vole širiti teorije urota, počeli širiti priču o tome kako je virus razvijen u britanskim laboratorijima u kojima je proizveden novičok, otrov kojim se pokušalo izvršiti ubojstvo obitelji Skripal. Kruže čak i informacije da je riječ o virusu koji su američke korporacije razvile da bi potakle beskontaktno plaćanje. Širenjem virusa modificirana je i ideja o namjenskom napadu na Kineze, pa se počelo tvrditi da je modificiran tako da našteti i Irancima i Rusima jer su svi oni dio 'osovine zla'. Postoji gomila takvih dezinformacija.

Dezinformacije koje se šire službenim medijima lako se uoče, no ovo što se danas događa, zahvaljujući društvenim mrežama, malo je teže pratiti. I Hrvatskom kruži zlonamjerna poruka o praćenju građana koji krše samoizolaciju i traženju osobnih podataka o prekršiteljima.

Nije teško pretpostaviti da je većina toga dobro koordinirana i usmjerena, ali je teško doći do toga tko stoji iza svega. No sagledavanjem šire slike može se i to pretpostaviti.

 

6 months in jail for spreading fake news on coronavirus, say new regulationshttps://t.co/ApRKkopK3m pic.twitter.com/WTfVP8FEn6

— News24 (@News24) March 18, 2020 

 

Mislim na poziciju Hrvatske i šest država zapadnog Balkana. Eto, za travanj su zakazani izbori u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Vučić ovu situaciju koristi za demonstraciju sile i želi pokazati da odgovorno vlada situacijom. U Sjevernoj Makedoniji jedan će glas prelomiti hoće li država ostati na svom putu prema zapadu i NATO-u, u kojem je i zadnja članica ratificirala dokument o pristupanju ove zemlje spomenutom savezu. A krajem godine izbori će biti i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, što nije nebitno.

 

'Problem nastaje kad se dezinformacije počnu gomilati jedna za drugom'

 

Kažete da društvenim mrežama dominiraju dvije grupe poruka. Jedne su političke naravi, dok su druge pseudoznanstvene i nadrilječničke. Tvrdite da vjerovanje takvim vijestima dovodi do neupitnog širenja virusa te poništavanja svih pozitivnih mjera i aktivnosti kojima se želi suzbiti.

Eto, i Dnevni Avaz je prije desetak dana sam iskonstruirao priču o katastrofalnoj situaciji u Italiji, a da se istovremeno u tu zemlju iskrcava više od 30 tisuća američkih vojnika koji se komotno i slobodno šetaju Europom, znajući da neće biti zaraženi jer su prije toga cijepljeni protiv virusa. Istina je da se velika vojna vježba Defender Europe 2020 pripremala godinama i da se u Europu trebalo iskrcati dosta Amerikanaca, ali je sve to stornirano zbog nastale situacije.

Problem je u tome da ako stalno širite i nesmiljeno ponavljate dezinformacije sastavljene od niza neistina, poput ove da SAD namjerno širi virus svijetom preko svojih vojnika kojima ne može biti ništa jer su cijepljeni, otvarate prostor razvoju snažnog protuameričkog i protunatovskog raspoloženja. Sjetite se samo kako je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što je kasnije i dokazano, širenjem sličnih dezinformacija Sovjetski Savez iznutra htio potkopati sigurnost NATO-a, a širenje takvih lažnih vijesti potaknulo je i stvaranje radikalno lijevih, ekstremističkih i terorističkih organizacija kao što su bile Crvene brigade ili Baader-Meinhof.

Slično se sada pokušava postići širenjem dezinformacija, ne samo da bi se naštetilo organizacijama kao što su EU ili NATO - cilj je potkopati koheziju cijelog društva. U kaosu i neredu ne vladaju najpametniji, nego najglasniji.

Važna info za građane: @mup_rh *ne* sakuplja osobne podatke putem mobilnih aplikacija. Ne nasjedajte, ako primite ovakvu poruku, slobodno je izbrišite ili nas kontaktirajte. Molimo RT. @VladaRH @RavnateljstvoCZ pic.twitter.com/AdD4tJJQgl

— Koronavirus.hr (@koronavirus_hr) March 20, 2020 

Nemaju sve dezinformacije direktnu političku pozadinu. Ima tu i nadriliječništva, raznog lova u mutnom...

Tvrditi da će se virus sam uništiti na 23 Celzijeva stupnja, kako govore po Italiji, to može samo lud ili pokvaren čovjek. Problem nastaje kad se takve dezinformacije počnu gomilati jedna za drugom. Poput savjeta ljudima da počnu primjenjivati metode drevne kineske medicine jer one dokazano pomažu protiv virusa.

Da je tome tako, i Kinezi bi ih primijenili u Wuhanu. Ima tu i pokušaja zarade na tuđoj nevolji, kojekakvih prevara poput onih kompanija koje navodno nude maske i zaštitna odijela, ali dio iznosa traže unaprijed. Otvaraju se zastrašujuće mogućnosti prevare...

Kako reagirati na sve to? Kinezi su bili prilično efikasni, no koliko su njihove metode primjenjive u Europi?

Europa ima određene tekovine, razinu zaštite ljudskih prava kakva ne postoji u većini drugih dijelova svijeta. Europske i nacionalne institucije imaju vrlo spore procese odlučivanja kako se ne bi olako donosile odluke koje bi mogle naštetiti ljudskim pravima. Tih prvih nekoliko tjedana ustručavanja od donošenja odluka dovelo je do širenja virusa. Kad tome dodate širenje dezinformacija, imate situaciju da će većinu mjera koje je Kina primijenila brutalnom silom primijeniti i Europa, ali bez takve brutalnosti i intenziteta. Primijenit će se, korak po korak, kada bude trebalo. Ali ne vjerujem da će vojska hodati po ulicama i tući ljude.

Twitter to remove harmful fake news about coronavirus https://t.co/zIcK87vW8v

— The Guardian (@guardian) March 19, 2020 

Moramo vjerovati institucijama i dokazanim stručnjacima, profesorima kakve svaki dan pratimo na televiziji, od ministra zdravlja Vilija Beroša do šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić i profesoricu Tešić koja je na terenu 24 sata dnevno zajedno s drugim brojnim liječnicima i zdravstvenim osobljem.

Virus nije pretjerano smrtonosan i opasan za zdravu populaciju, nevolja je u tome što se lako širi te napada već bolesne i nemoćne. Problem je gospodarstvo koje će pokleknuti u mnogim državama. Povećat će se broj nezaposlenih, smanjit će se plaće i doći će do krize koja može dovesti do nereda na ulicama.

A to je plodno tlo za širenje dezinformacija. Kako im se suprotstaviti?

Trebamo se svi zapitati jesmo li i koliko osobno odgovorni za vlastitu i zajedničku sigurnost. Moramo se ponovo ujediniti oko zaštite zdravlja stanovništva kako smo bili ujedinjeni kao za vrijeme Domovinskog rata. Ljude treba naučiti medijskoj pismenosti, samokritičnosti i kritičkom razmišljanju. Da shvate kako nije sve ono što nađu na webu istina.

 



 

Gallery / Galerija slika

Sponsors